Inspirerende FSE Career Day

Nieuws | 27 mei 2023

Enthousiast kijken we terug op de deelname aan de FSE Career Day op 23 mei, gehouden bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dit evenement bood studenten van de Faculty of Science and Engineering (FSE) de gelegenheid om meer te ontdekken over carrièremogelijkheden in de hightechsector en nieuwe inzichten op te doen over innovatie in technologie. Tijdens de FSE Career Day konden studenten kennismaken met verschillende bedrijven en organisaties via een banenmarkt.

ICD verzorgde twee inspirerende en informatieve presentaties die veel belangstelling trokken. Jan Geralt van SRON Groningen sprak over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ruimteonderzoek, en Sytze de Graaf van NTS Norma deelde zijn kennis over precisietechnologie.

Daarna nam Joost Krebbekx, programmamanager van ICD namens Philips, het woord en hield een boeiende presentatie over Philips Drachten. Hij nam de studenten mee in een overzicht van lopende innovatieve projecten en sprak over het carrièreperspectief in een dynamische en technologische omgeving.

De grenzen van de kosmos verkennen: SRON en de kracht van samenwerking

Jan Geralt van SRON benadrukte het belang van ruimteonderzoek en de rol van telescopen in de astronomie en aardobservatie. De samenwerking tussen verschillende internationale consortia bij het bouwen van telescopen en missies is hierbij van groot belang.

Tijdens de presentatie werd aandacht besteed aan de twee belangrijkste redenen waarom we de ruimte verkennen. Ten eerste is er de astronomie, waarbij telescopen worden gebruikt om verre sterrenstelsels en exoplaneten te bestuderen. Dit roept vragen op zoals: zijn we alleen in het universum? En zijn er andere bewoonbare planeten? Ten tweede is er de aardobservatie, waarbij telescopen worden ingezet om de opwarming van de aarde te bestuderen en de effecten van broeikasgassen te onderzoeken.

SRON
Beeld: SRON

Meesterwerk in Microscopie: NTS leidt de weg in Precisietechnologie en Materiaalbewerking

Scherm­afbeelding 2023 05 27 Om 12.03.24
Foto: NTS Norma

De presentatie van NTS ging over de complexiteit van precisieverspaning en materiaalbewerking. Sytze de Graaf van NTS benadrukte dat het essentieel is om de juiste machines en gereedschappen te hebben, en om deze op de juiste manier te positioneren en te klemmen. Materialen zijn niet perfect en bestaan uit samengeperste korrels. Het snijgereedschap moet uiterst nauwkeurig worden afgesteld om materialen te bewerken zonder ze te beschadigen. Het proces is delicaat en vereist ervaren vakmensen die weten welke gereedschappen en materialen ze moeten gebruiken en hoe deze reageren op verschillende bewerkingsprocessen. Zelfs kleine veranderingen in de chemische samenstelling of het bewerkingsproces kunnen grote invloed hebben op het eindproduct. Sytze gaf ook voorbeelden van projecten waarbij problemen optraden en hoe deze zijn onderzocht en opgelost. 

Vervolgens werd er gesproken over het vervaardigen van magnetische lenzen voor elektronenmicroscopen, waarbij precisie en beheersing van materiaaleigenschappen van cruciaal belang zijn. NTS Norma richt zich op de nichemarkt van ultraprecieze bewerking en levert specialistische diensten. De presentatie werd afgesloten met een korte toelichting op de loopbaan- en groeimogelijkheden binnen het bedrijf, en een uitnodiging om te solliciteren.

Jan Geralt bij de Vaate - SRON
Jan Geralt bij de Vaate – SRON
Sytze de Graaf - NTS Group
Sytze de Graaf – NTS Group

Philips Drachten: Innovatie voor een Zacht Begin en een Gladde Toekomst

Joost vertelde over de vernieuwende kracht van Philips en hun streven naar vooruitgang in de medische sector. Philips is wereldwijd bekend om zijn verzorgingsproducten als scheerapparaten voor mannen, maar tegenwoordig produceert het ook producten voor moeder en kind.

Veel studenten waren geïnteresseerd in het innovatieverhaal van Philips. De producten van Philips, zoals verzorgingsproducten voor mannen en moeder & kind, hebben ook gezondheidsaspecten en zijn technisch complex qua vorm, materialen en massaproductie. Het bedrijf richt zich op het gebied van duurzaamheid vooral op klimaatactie en biodiversiteit en heeft programma’s voor eco-efficiëntie en de circulaire economie. De technische expertgroep van Philips ondersteunt fabrieken wereldwijd en houdt zich bezig met polymeren, metaalbewerking, fysica, modellering en simulatie. Ze maken gebruik van geautomatiseerde processen en robots om de productiekosten te verlagen.

De studenten vonden het een zeer interessante dag en stelden veel vragen. ICD blijft zich inzetten om technologische vooruitgang en innovatie te stimuleren. We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen met bedrijven en instellingen, evenals evenementen waarbij we studenten informeren over de mogelijkheden binnen de ICD-bedrijven.

Philips Oneblade
Philips OneBlade
Philips Totler
Philips fopspenen Avent