RUG Mechanical Engineering Mastertrack studenten “flirten” met ICD tijdens Matchmaking event
Nieuws | 19 maart 2021
Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen met masteropleiding Mechanical Engineering presenteren zich aan de high-techbedrijven van het Innovatiecluster Drachten (ICD) en oriënteren zich op geschikte Design & Research afstudeerprojecten.
Binden en Boeien
Inmiddels is de tweede lichting van deze nieuwe opleiding toe aan het inrichten van hun echte afstudeerjaar. Het ICD biedt al deze studenten een passende kans om dit goed in te vullen.
In de introductie van ICD programmamanager Joost Krebbekx wordt uitgelegd wat ICD bedrijven kunnen bieden op dit gebied middels samenwerken, kennisdelen en gebruik kunnen maken van het Shared Facility Center in Drachten (met high tech onderzoeksapparatuur).
Na een welkomstwoord van professor Bayu Jayawardhana stellen een 17-tal studenten zichzelf voor in een korte pitch. “Het is geen beauty contest, voor iedereen komt een mooi aanbod” zegt Krebbekx nog vooraf, maar de bijbehorende slides met informatie heeft iedereen professioneel voorbereid. Complimenten aan iedereen!
Afstuderen bij een high-tech bedrijf
Na de eerste matchmaking ronde stellen de aanwezige bedrijven vanuit het ICD zich voor, waaronder Astron, Quadient, Philips Drachten, Photonis, Resato, Stork, YP Your partners en BD. Zij geven een presentatie over de mogelijkheden binnen hun bedrijf. Waarna de studenten hun voorkeur kenbaar kunnen maken voor het bedrijf waar ze willen afstuderen.
Alle bedrijven hebben passende high-tech opdrachten waar de studenten zich voor aan kunnen melden. Een opdracht kan bestaan uit automatisering met een cobot, het inspecteren en (levenslang) testen van producten, testapparatuur automatiseren of het produceren van nieuwe producten. Zo geeft Philips Drachten het voorbeeld van een fopspeen voor baby’s. “De ontwikkeling van zo’n speen moet je niet onderschatten” zegt Daniel Dirksz. “Juist bij een product voor baby’s moet er gelet worden op de vele veiligheidsprotocollen.”
Ook op het gebied van Digital Vision voor medisch-, natuurkundig- of ruimte onderzoek is voldoende uitdaging voor de studenten. Maar ook praktische zaken zoals het efficiënt inrichten van de werkruimte en bijvoorbeeld apparatuur hiervoor zo compact mogelijk bouwen.
Student van de eerste lichting van de studie Design & Research aan de RUG, Pieter Wiersinga vertelt over zijn afstudeerproject bij Stork Turbo Blading B.V.. Hij bedacht een ontwerp voor een nieuw bandwissel systeem ten behoeve van de slijp- en polijstmachines. Aan de de studenten laat hij in zijn presentatie weten hoe hij dit aangepakt heeft.
Eén student wil graag weten hoe je nu begint, “is het lastig om vanuit je geleerde theorie je project te doen in de praktijk?” Pieter geeft aan dat de tools en vaardigheden, die je tijdens de opleiding leert gemakkelijk zijn toe te passen in de praktijk.
Als tip gaf hij nog ‘zoek een project wat bij je past en wat je leuk vind en houd regelmatig contact met je supervisor of study advisor en pas je planning aan wanneer nodig’.
Keuze maken
Dr. Marzia Nuzzolo van de Faculteit Science en Engineering bij Rijksuniversiteit Groningen zal de voorkeuren van de studenten verzamelen, zodat de aansluiting met de bedrijven binnen het Innovatiecluster gestart kan worden.
De studenten reageren enthousiast, enkelen blijven na afloop nog even hangen in de online omgeving om extra vragen te kunnen stellen. Er is zoveel keuze en evenzoveel mooie hightechbedrijven waar ze vandaag van gehoord hebben en die hun interesse hebben gewekt, dat het nog best lastig blijkt om een keuze te maken bij welk bedrijf ze hun afstudeeropdracht gaan doen. Het is een ‘eye-opener’ dat het Innovatiecluster voor hen ook voor de toekomst een mooie loopbaan in Noord-Nederland kan bieden, met name vanwege het Binden en Boeien principe wat het cluster uitdraagt.