Noord-Nederland koploper in doorbraaktechnologie Digital Twins
Nieuws | 14 november 2019
Onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen werken een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen samen aan Digital Twins. Dit zijn digitale kopieën van fysieke producten en productieprocessen met ongekende mogelijkheden. Volgens de kenners heeft deze technologie Nobelprijs-potentie.
De bedrijven uit het Region of Smart Factory-consortium en het Fieldlab Technologies Added in Emmen gaan de technologie testen en uitrollen. Het project krijgt 4 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De deelnemende bedrijven, waaronder Philips in Drachten, leggen hier gezamenlijke nog eens 1,6 miljoen euro bij.
Binnen het programma werken zes universiteiten (RUG, TU/e, TU Delft, Twente, Leiden en Tilburg) samen met twaalf industriële partners en kennisorganisaties uit de hightech-, metaal- en composietindustrie. Dit zijn bedrijven die belangrijk zijn voor de Nederlandse economie, zoals ASML, VDL, Tata Steel, Philips en Océ. Initiatiefnemers Bayu Jayawardhana en Jan Post, beide hoogleraar aan de RUG, leiden het project en kunnen 19 onderzoekers aanstellen.
Digitale tweeling
DIGITAL TWIN staat voor Integration of Data-drIven and model-based enGIneering in fuTure industriAL Technology With value chaIn optimizatioN. Hightech systemen worden steeds complexer en steeds moeilijker te ontwerpen, produceren en onderhouden. Het DIGITAL TWIN programma ontwikkelt methoden om van dit soort systemen digitale tweelingen te maken: virtuele softwareversies waarmee JE simulaties kunt doen om bijvoorbeeld te voorspellen hoe veranderingen in het ontwerp de prestaties zullen beïnvloeden, of welk onderdeel op welk moment onderhoud nodig heeft. Digitale tweelingen zijn nu meestal nog gebaseerd op statische theoretische modellen die uitgaan van normaal gedrag. Door deze modellen te koppelen aan meetgegevens die aangeven hoe het systeem daadwerkelijk functioneert en deze data te combineren met kunstmatige intelligentie, maken de onderzoekers digitale kopieën die zichzelf continu verbeteren en aanpassen.
In het programma worden theoretische werktuigbouwkunde, software engineering, systeem- en regeltechnieken en kunstmatige intelligentie met elkaar geïntegreerd. Dat levert digitale tweelingen op die accurater en realistischer zijn die geschikt zijn voor het versnellen van ‘time-to-market’, het realiseren van foutloos produceren in slimme en flexibele fabrieken en het slim onderhouden van hightech systemen. Met twee ‘demonstrators’ zal het project de voordelen van digitale twins voor een breed publiek toegankelijk maken.
Lees meer over Digital Twins.
Bekijk de video over de programma’s van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.