Master Honourstraject HTSM: Interessante eindpresentaties studententeams & ICD-bedrijven

Nieuws | 15 juli 2024

Vrijdag 12 juli regende het pijpenstelen in Noord-Nederland. Eindeloze regenbuien deden eerder vermoeden dat het half november was dan midzomer. Toch was het een drukte van belang op de Zernike Campus in Groningen. Niet alleen kregen vele Hanze studenten hun diploma’s in een feestelijke setting, maar in de Bernoulliborg werd ook de laatste stap gezet van het 7e cohort van het Master Honoursprogramma ‘HighTech Systems & Materials’.

Deze middag was gereserveerd voor de eindpresentaties van de 3 studententeams die vanaf begin november 2023 met drie ICD-bedrijven aan een relevant onderwerp hadden gewerkt. Door een mooie mix van specifieke opleidingen waren alle teams in staat om echte, multidisciplinaire hightech vraagstellingen te tackelen.

Master Honourstraject HTSM

Het Astron team ontwikkelde een nieuwe sensor die in het veld, bij de vele LOFAR antennes, zwaartekracht golven kon meten onder de grond. Dankzij deze sensor kan een voorspelling worden gedaan van sunbursts, die astronomische metingen veelal flink verstoren. Het gebouwde prototype was low-cost maar robuust en kon de in de eigen energie voorzien. Na testen bleek het systeem goed te functioneren. De kans is dus ook groot dat versie 2.0 ook daadwerkelijk toegepast gaat worden.

Team Philips werkte aan een geheime nieuwe functie van één van de consumentenproducten van Philips. Cruciaal was hierbij om een functionerend model te krijgen. Studenten hebben hierbij veel gebruik gemaakt van 3D-printen om verschillende oplossingsconcepten met elkaar te kunnen vergelijken. Kortom een echt project zoals ook Philips engineers dit aanpakken, maar dan met soms wat meer tijd.

Het derde team ging aan de slag bij BD Kiestra waarbij men onderzoek deed naar de recycle mogelijkheden van componenten en onderdelen bij einde van de levensduur. Dit was niet alleen een technische opdracht, maar ging ook om het ontwerp van een nieuw Supply Chain proces. In dit nieuwe proces gaat in de toekomst een eerste disassemblage plaatsvinden op locatie, waarbij de meest belangrijke delen geoogst worden voor transport naar Drachten.

Na de zomer maakt de FSE-faculteit en de ICD-bedrijven zich weer op voor de volgende ronde. Dus heb je interesse? Aanmelden kan vanaf september 2024.

Alle engineers hebben met veel plezier samengewerkt met de studenten!
Onze dank gaat uit naar Tom Middelburg, Katja Loos, de bedrijven Astron, BDKiestra en Philips.