Kinderen kiezen techniek door robot in klas
Nieuws | 6 september 2017
Het idee komt van onze samenwerkende high tech bedrijven en gemeente Smallingerland en provincie Fryslân steunen met geld. Samen hopen we dat de kinderen enthousiast worden en straks kiezen voor een technische opleiding.
,,Wie heeft er thuis een robot?’’ vraagt wethouder Roel Haverkort (Smallingerland) aan de kinderen, terwijl ze om de EDU-robot heen staan. Vingers schieten de lucht in. ,,Wij hebben een grasmaairobot.’’ ,,En ik heb een speelgoedrobot, maar die is kleiner dan deze en kan ook niet zoveel.’’ Haverkort vertelt de kinderen hoe belangrijk techniek bijvoorbeeld is bij het maken van schone energie en het steeds slimmer worden van computers en gebruik van robots in de industrie en de zorg. ,,En als er steeds meer robots komen, moeten er ook genoeg mensen zijn die deze robots kunnen programmeren en met ze kunnen werken. Daarom hoop ik dat jullie techniek zo leuk gaan vinden, dat je straks kiest voor een technisch beroep.’’
Inpakmachine
Als het om techniek gaat komen de kinderen vandaag flink aan hun trekken. Ze mogen zelf gaan werken met een grote industriële robot, een volautomatische inpakmachine van high tech bedrijf Neopost in Drachten. ,,Onze inpakmachine, de CVP-500, kan 500 pakketten per uur inpakken. Het maakt niet uit of ze groot of klein zijn, elk pakketje krijgt zijn eigen verpakking die precies past’’, legt Piet Fellinger van Nepost uit. Na een korte uitleg stellen de kinderen zich op in een rij, klaar om de dozen met de robots op de band te leggen en op de knop te drukken. Aan het eind van de band pakken ze de ingepakte robot eraf, plakken er een speciale verzendsticker op en leggen de doos op pallet. Klaar voor verzending.
Robot in de les
Het in elkaar zetten van de robot mag dan een leuke activiteit zijn op school, de vraag is natuurlijk hoe de robot de kinderen in de les kan helpen. ,,Daarom zijn wij bezig met een vervolg op het lespakket dat bij de robot zit’’, vertelt projectleider Bas de Nooijer van Innovatiecluster Drachten. ,,Het is natuurlijk te gek als je vreemde talen kunt leren met behulp van deze robot. Of samen huiswerk maken. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Scholen kunnen straks zelf kiezen hoe ze de robot in hun lesprogramma gaan inzetten’’.
Vanaf donderdag 7 september kunnen basisscholen in de gemeenten Smallingerland, Opsterland en Oost- en Weststellingwerf de robot verwachten. De rest van de basisscholen worden later deze maand voorzien van hun robot.
EDU-robotics
415 basisscholen in Fryslân ontvangen een robot die kinderen zelf in elkaar kunnen zetten en die door middel van een Arduino ‘hart’-processor te besturen en te programmeren is. Elke school krijgt er een lespakket bij. Met het beroepsonderwijs in Fryslân wordt op dit moment gewerkt aan een ondersteuningsprogramma voor de lessen. Daarnaast is er een werkgroep gestart om de EDU-robot een permanente plek te geven in de leerlijn ‘Computational Thinking’. In twee shifts in 2017 worden de robots over alle Friese basisscholen verdeeld totdat alle scholen hun eigen EDU-robot hebben. Begin 2018 wordt er een groot feestelijk event georganiseerd om alle scholen met hun EDU-robot bij elkaar te brengen. Hier kunnen de kinderen laten zien wat ze hun eigen robot geleerd hebben. Kijk EDU-robotics voor meer informatie.