,,Kennisdeling zit in ons DNA. Zo boeien en binden wij talenten”

Nieuws | 9 maart 2020

Hoe behouden we technisch talent voor Noord-Nederland?

Samen met Groningen Engineering Business Center (GEBC) van de Rijksuniversiteit Groningen geven wij antwoord op deze vraag. Dit zouden we doen in een workshop op maandag 16 maart tijdens de Conferentie Nederland Digitaal 2020 in Groningen. De conferentie is afgelast vanwege maatregelen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Het verhaal willen we echter niemand onthouden. Lees hier hoe kennisdeling in ons DNA zit.

Wie een technische studie afrondt heeft het voor uitkiezen. Bedrijven, overheden, zorginstellingen, allemaal wedijveren ze om de beste technische talenten. Niet alleen nationaal, ook internationaal. Voor wie in Noord-Nederland afstudeert is het volgens Joost Krebbekx, programmamanager van Innovatiecluster Drachten, al lang niet meer vanzelfsprekend om in het noorden te blijven. ,,Elke engineer, IT-er, operator of technisch ontwerper kan kiezen uit talloze vacatures bij aantrekkelijke bedrijven. Voor onze bedrijven is het dan ook steeds moeilijker om vacatures in te vullen.” De noordelijke hightechbedrijven wedijveren met de regio’s Twente, Delft en Eindhoven. Om bij de studenten ‘in beeld te zijn’ hebben ze een gezamenlijk programma opgezet. ,,Technische talenten laten we al tijdens hun studie in aanraking komen met onze bedrijven. Zo zien ze wat we in huis hebben en wat Noord-Nederland aan interessante bedrijven en banen te bieden heeft. Bovendien werken wij zo mee om technisch talent voor onze regio te houden en zo een kennisdrain te voorkomen.”

Kennisdelen

Dat programma bestaat uit twee delen. Studenten maken met zogenaamde hightech safari’s kennis met de bedrijven en in nauwe samenwerking met universiteiten, hogescholen en ROC’s zetten de hightechbedrijven speciale onderwijsprogramma’s op. Krebbekx legt uit. ,,Kennisdelen zit ons DNA en is het uitgangspunt van onze samenwerking. Logisch dus dat we dat met studenten ook graag doen, om ze toe boeien en uiteindelijk te binden.’’ Tijdens een safari bezoeken studenten een dag lang enkele hightechbedrijven voor een inhoudelijk programma. Dit organiseert het bedrijvencluster samen met studieverenigingen uit Eindhoven, Delft, Twente en Groningen. Maar sinds twee jaar is een safari ook onderdeel van de studies technische natuur- en wiskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Voor de colleges Techniek & Ethiek organiseren we speciale routes langs onze bedrijven met op de lesstof toegesneden opdrachten. Ik geef een voorbeeld. Photonis in Roden maakt nightvision apparatuur voor defensiedoeleinden. Met zélf voorbereide stellingen discussiëren de studenten met elkaar en medewerkers van het bedrijf over het inzetten van hoogtechnologische kennis voor vredes- of gevechtsdoeleinden. Na afloop maken de studenten kennis met de indrukkende mogelijkheden van de nightvison apparatuur. Naast de inhoudelijke uitdaging krijgen de studenten meteen een beeld van de kansen en mogelijkheden van werken bij dit bedrijf.’’

Onderwijsprogramma’s

De tweede pijler om technische talenten voor de regio en de hightechbedrijven te behouden draait om inhoudelijke onderwijsprogramma’s. Die zetten de hightechbedrijven samen met de regionale onderwijsinstellingen op. Bijvoorbeeld de mastertrack Mechanical Engineering Smart Factories in samenwerking met de RUG. ,,Deze mastertrack start dit najaar in ons eigen Smart Industry Fieldlab in Drachten. En daar zijn we best trots op. De masteropleiding Mechanical Engineering valt onder de Faculty of Science and Engineering en biedt de studierichtingen Advanced Instrumentation en Smart Factories. Dat wordt nu uitgebreid met de richtingen Process Design for Energy Systems en Materials for Mechanical Engineering. Studenten Smart Factories volgen hun tweede studiejaar in het Smart Industry Fieldlab met colleges en onderzoek. Zo leiden we technische talenten op om intelligente, samenhangende en op maat gemaakte productieprocessen te ontwerpen voor de fabriek van de toekomst. En omdat de studenten kennismaken met onze bedrijven, hebben ze veel beter zicht op interessante banen in het Noorden.’’

Conferentie Nederland Digtaal 2020

De tweede editie van de jaarlijkse Conferentie Nederland Digitaal is afgelast en zou plaatsvinden van 16 tot en met 19 maart 2020 in Groningen. Kabinet, ondernemers, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en andere overheden werken op de conferentie samen aan de doelstelling om Nederland digitale koploper van Europa te maken. Onderdeel van de conferentie is ook het tweedaagse wetenschappelijke congres ICT.OPEN. Tijdens de conferentie zouden de resultaten getoond worden van een jaar digitalisering aan de hand van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie 2.0.