Studenten RuG op safari à la James Bond met een wetenschappelijke twist
Nieuws | 21 maart 2023
Het Innovatiecluster Drachten (ICD) heeft de Rijksuniversiteit Groningen studenten van de opleiding Technische Natuurkunde verwelkomd op een ware safari! Geen leeuwen en tijgers hier, maar wel een hele hoop bedrijven die zich bezighouden met wiskunde, computer science en ai.
Een groep van 150 studenten ging op pad om kennis te maken met de tech bedrijven in Drachten en omgeving.
Philips Drachten was de eerste stop voor een deel van de groep, hier maken ze scheerapparaten en speentjes. Het doel van Philips is om in 2030 per jaar het leven van 2.5 billion mensen te verbeteren. Dat is nogal een doel, maar als er iemand is die het kan, dan is het wel Philips!
BD Kiestra opende de deuren om de studenten te laten zien hoe ze hoogwaardige geautomatiseerde laboratoriumsystemen ontwikkelen. Als je hier werkt, ben je eigenlijk een soort van superheld, want je helpt mee om de gezondheid van mensen over de hele wereld te verbeteren. En dat zonder cape of superkrachten!
Een andere groep van 50 studenten bezocht Photonis die gespecialiseerd is in foto sensor technologieën ontwikkeling van sensoren en detectoren voor defensie, wetenschap, industrie en medische research. Dat is een hele mond vol, maar als je hier werkt, dan ben je eigenlijk een soort van James Bond met een wetenschappelijke twist.
Ziuz liet de studenten zien hoe ze zich bezighouden met forensisch onderzoek, medicijndispensers en medische imaging. Dit bedrijf heeft zelfs een tak die zich richt op het Dark Web! Ik hoop dat ze de studenten niet hebben uitgenodigd om daar op te gaan speuren…
Bij XPAR Vision leerden de studenten hoe ze hightech sensor- en robottechnologie ontwikkelen voor de verpakkingsglasindustrie. Het doel is om glasproducten sterker en lichter te maken en tegelijkertijd de productiesnelheid en efficiëntie te verbeteren. Dat klinkt als een hele klus, maar ik ben ervan overtuigd dat ze het kunnen.
Tot slot bezochten de studenten SRON, waar ze baanbrekende technologie en geavanceerde ruimte-instrumenten ontwikkelen. Ze doen fundamenteel onderzoek op het gebied van astrofysica, aardwetenschappen, exoplaneten en technologie. Als je hier werkt, dan ben je eigenlijk een soort van astronaut zonder de noodzaak om de aarde te verlaten.
Al met al was het een fantastische Safari voor de studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. ICD heeft bewezen dat technologie en wetenschap ontzettend spannend en avontuurlijk kunnen zijn! En wie weet zijn er nu wel een heleboel studenten die overwegen om in de toekomst een carrière te starten als technische superhelden of wetenschappelijke James Bonds.