ASTRON
Maak kennis met...
ASTRON is hét Nederlandse Instituut voor Radio Astronomie en is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Haar missie is om ontdekkingen in de radio-astronomie mogelijk te maken. Het hoofdkwartier staat in Dwingeloo.
Making discoveries
in radio astronomy
happen
ASTRON werkt samen met universiteiten over de hele wereld om het heelal te ontdekken en doet dit door middel van de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve technologieën, het exploiteren van radio-astronomische faciliteiten van wereldformaat en het doen van fundamenteel astronomisch onderzoek. Ingenieurs en astronomen van ASTRON hebben een uitstekende internationale reputatie op het gebied van nieuwe technologieën en fundamentele wetenschap in de galactische en extra-galactische astronomie.
Het programma van ASTRON heeft drie hoofdelementen:
- Het exploiteren van grensverleggende waarneemfaciliteiten zoals de Westerbork Synthese Radio Telescoop en LOFAR.
- Het doen van fundamenteel astronomisch onderzoek gebruik makend van de ASTRON faciliteiten samen met een breed scala aan andere telescopen over de hele wereld en ruimte gerelateerde instrumenten.
- Een sterk technologisch ontwikkelingsprogramma, zowel innovatieve instrumentatie omvattend voor bestaande telescopen als nieuwe technologieën benodigd voor toekomstige faciliteiten ASTRON is één van de leiders in het internationale SKA project. De Square Kilometre Array zal werelds grootste en meest gevoelige radio telescoop zijn met een ontvangstgebied van ongeveer één vierkante kilometer.
Technologie ontwikkeling
Ontdekkingen in astronomie gaan hand in hand met innovatie in technologie. Het wetenschappelijk technologie programma richt zich op zowel het voorzien in innovatieve instrumentatie voor gebruik op huidige waarneemfaciliteiten als het leggen van het fundament voor toekomstige generaties van telescopen en signaalverwerkingsinstrumenten. ASTRON maakt faciliteiten voor ontwerp, prototyping en het kwalificeren van:
- Lage ruis cryogene radio ontvanger systemen
- Digitale elektronica op erg hoge snelheden
- Antenna array
- Geavanceerde instrumentatie voor het gebruik in optische en infrarode golflengtes
- Algoritmes en software engineering voor de controle van de instrumenten en voor het visualiseren van de gegevens.